BIBU – Scenkonstfestival för barn och unga

2014 var första gången som BIBU – Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för barn och unga – arrangerades i Helsingborg, med Helsingborgs stadsteater som värd.

Under tre dagar i maj presenterades ett omfattande program med föreställningar av både svenska och internationella scenkonstproducenter. Scenkonsten som presenteras på BIBU ska ligga i utvecklingens framkant och attrahera utövare, arrangörer och lärare från hela landet, Norden och övriga världen. Fokus ligger på ett antal juryvalda svenska och internationella uppsättningar. Evenemanget blev mycket uppskattat och har återkommit till Helsingborg vartannat år: 2016, 2018, 2020 (inställt pga corona) samt 2022. De senaste gångerna har biennalen haft Helsingborg Arena & Scen som samarbetspartner och evenemanget har varit utspritt på ett större antal scener i staden.
I maj 2022 var BIBU värd för det internationella scenkonstmötet Assitej Artistic Gathering vilket gav biennalen ett bredare program och en mer internationell profil under hela sex dagar.

BIBU 2014 i siffror:

  • 75 föreställningar av 18 svenska och 5 internationella scenkonstproducenter.
  • 52 övriga programpunkter.
  • 19 200 platser för publik

Deltagare från Sverige och världen: Norge, Danmark, Finland, Lettland, Estland, Ukraina, Tyskland, Österrike, Storbritannien, Frankrike, Japan, Australien, Indien, Sydkorea, Kanada, Egypten, Libanon, Zimbabwe, Zambia, Moçambique, Nigeria och Sydafrika.